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PRIOR AUTHORIZATION

The home health agency must submit a plan of care (POC) and request prior authorization for
extended home health services, multiple daily nursing visits, or rehabilitation services (therapies)
only. Prior authorization (PA) approval must be received before additional services are
provided.

NOTE: There is no benefit coverage for extended home health services or multiple daily
nursing visits for persons age 21 or over.

Requests for Prior Authorization

Providers may submit requests for prior authorization using the Louisiana Requests for Prior
Authorization Form. No other form or substitute will be accepted. Completed requests must be
sent to the Prior Authorization Unit (PAU). Requests may be mailed, faxed or submitted
electronically through electronic PA (e-PA). The preferred method is e-PA.

Electronic-PA is a web application that provides a secure web based tool for providers to submit
prior authorization requests and to view the status of previously submitted requests. For more
information regarding e-PA, visit the Louisiana Medicaid website (see appendix D) or call the
PAU.

NOTE: Reconsideration requests are not accepted via e-PA. Submit these requests by mail.

To expedite the processing of emergency requests, it is necessary to limit fax requests to
emergency or initial requests only. To ensure that emergency requests are received by PAU,
providers are asked to contact the PAU and inform the unit when a fax for an emergency request
IS being transmitted.

The appropriate PA form, along with all necessary documentation to substantiate the medical
necessity of the requested services, must be submitted to the PAU for approval.

Prior Authorization Forms

Home Health Service Form(s)

Rehabilitation Services (physical, PA-01
occupational and speech therapy)

Multiple and Extended Home Health Nursing PA-07
Visits for recipients birth through age 20
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NOTE: Prior authorization forms can be found in Appendix B or on the Louisiana Medicaid
website (see Appendix D for website). Prior authorization is required prior to claim submissions.
Appendix C contains the procedures and descriptions, revenue codes appropriate to the service
and the fees per unit that are necessary to complete the billing process.

For questions concerning the PA process, please contact the PAU (see Appendix D for Contact
Information).

Home Health Services

Routine home health services prescribed by a physician for only one skilled nursing visit per day
does not require prior authorization and no further action is needed when services are provided
by an agency listed in the Medicaid Provider Directory. A request for prior authorization of
services is required whenever the prescription of the physician includes multiple daily visits.
Multiple visits in the same day are usually associated with 1V therapy but prescriptions can also
be for three or more hours per day to care for a recipient age birth through 20 meeting the criteria
for this care.

Rehabilitation Services

All home health rehabilitation services (physical, occupational and speech therapy) require prior
authorization. Rehabilitation services are excluded from the service limit of up to 50 home
health visits per calendar year for recipients age 21 and older.

All rehabilitation services (except for initial evaluations and wheelchair seating evaluations,
which are restricted to one evaluation per discipline per recipient every 180 days) require
approval in advance from the PAU. All evaluations must have a physician’s prescription that
must be kept in the recipient’s file.

To request prior authorization for home health rehabilitation services, providers must complete
the PA-01 (Appendix B) using the appropriate procedure codes as listed in Appendix C. Refer to
section 23.6 for claims filing information.

All initial requests for approval must include a copy of the physician’s referral and the results of
the evaluation of the recipient that documents the need for therapy. All renewal requests for
approval must include a copy of the physician’s referral and progress notes that document the
need for the continuation of therapy.

NOTE: Medicaid prohibits multiple professional disciplines in the home at the same time. This
includes but is not limited to nurses, nurse’s aides, therapists, etc.
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Extended Nursing Care

Extended nursing services may be provided to a Medicaid recipient birth through 20 when it is
determined to be medically necessary for the recipient to receive a minimum of three hours per
day of nursing services. Medical necessity for extended nursing services exists when the
recipient has a medically complex condition characterized by multiple, significant medical
problems that require nursing care as defined by the Louisiana Nurse Practice Act 8913(14)(15).

When requesting prior authorization for extended nursing care, all hours of care must be
included with the PA request. In addition, the physician’s prescription and a copy of the Home
Health POC must be attached to the appropriate PA form. Cases approved for extended nursing
care should be billed using appropriate codes (see Appendix C) for an RN and LPN in
conjunction with the total number of hours provided, indicating the units as hours.

NOTE: All extended nursing care and multiple visits require PA.

Prior Authorization Procedure of Extended Home Health Services at Hospital Discharge

In order to provide continuity of care for recipients, the following procedure will be used for
recipients requiring extended home health care upon discharge from the hospital.

Prior to hospital discharge, the PA process can begin. The following information must be sent to
the PAU:

o A letter of medical necessity from the primary physician;

A signed prescription indicating the number of hours of extended home health
that are being requested,

A copy of the admission assessment (history and physical);

Progress notes;

Discharge orders;

A copy of the discharge summary, if available; and,

A copy of the unsigned POC. The unsigned POC will be accepted only if the
recipient is being discharged from the hospital and is included with the above
information. The POC assessment cannot be done in the hospital but must be
done at the recipient’s home or place of residence.

NOTE: The home health agency must forward the signed POC to the PAU as soon as the signed
copy is received from the physician.
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The recipient must meet the criteria for extended home health services and be determined
medically necessary in order for the PAU to approve the services. The extended home health
request will be issued a PA number if the service has been approved. The agency can call the
PAU to check the status of the request and to get the PA number in order to start immediately
approved services.

The recipient will be prior authorized for only six weeks of extended home health services. This
is to ensure the signed POC is on file with the PAU. Prior to the end of the six week prior
authorized period, all of the requested information including the signed POC must be
resubmitted to the PAU. The same information can be resubmitted unless there has been a
change in the recipient’s condition.

Multiple Same Day Visits

Multiple nursing visits on the same date of service may be provided to a recipient age birth
through 20 when the medical necessity criteria is met and these services cannot be provided
during the course of one visit. Multiple same day visits must be prior authorized before services
begin.

Extended and multiple daily visits must be authorized in accordance with the certifying
physician’s orders and home health POC. All nursing services shall be provided in accordance
with the Louisiana Nurse Practice Act.

A completed PA-07 must be submitted to the PA Unit indicating the additional visits requested
for the same date of service. Appropriate service code indicators, procedure codes and modifier
codes, when applicable, must be used on PA requests and claims to designate additional visits on
the same date (see Appendix C).

The physician must issue orders detailing how many visits should be provided per day and the
duration of time to provide the multiple visits, (i.e., 10 days, 2 weeks, 45 days, etc.).

When the agency receives the orders, they must obtain documentation to support the medical
need for multiple daily visits along with the Plan of Care (POC) signed by the physician, and
submit them with a completed PA-07 form to the PAU. The PA-07 form must include the
modifier codes, U2 for second visits or U3 for third visits, in the second position of the
modifiers. (see Appendix C)

The request shall be reviewed for medical necessity and when a decision is rendered a notice of
the decision will be sent to the agency and the recipient. If the PA is approved, a PA number
will be assigned and included in the prior authorization notice.

Page 4 of 6 Section 23.5



LOUISIANA MEDICAID PROGRAM ISSUED: 09/20/10
REPLACED: 09/15/05

CHAPTER 23: HOME HEALTH
SECTION 23.5: PRIOR AUTHORIZATION PAGE(S) 6

Visits for Multiple Recipients in the Same Home on the Same Day

Each recipient must have a PA in order for services to be billed. The procedures for requesting
PA established above will work for multiple recipients in the same home. Special modifiers
have been attached to codes to allow the correct payment to be made for this authorized service
(see Appendix C).

NOTE: Nursing care in the home by a RN and LPN is defined to represent an actual hour of
time in which services were given to multiple recipients.

Home Health Supplies

Home Health supplies are reimbursable under the Durable Medical Equipment (DME) Program.
Approval of payment for covered supplies provided under the DME program must be obtained
from the PAU.

Providers may either obtain these non-reimbursable supplies through a DME provider or provide
the supplies through the DME program. Providers who opt to have the supplies provided by a
DME provider must give the DME provider a copy of the physician’s orders for the supplies.
The request must include the quantity and period of time the supplies are to cover. Home health
providers who choose to provide these supplies can have their home health provider file updated
to allow billing for these supplies.

A written request should be submitted to the Provider Enrollment Unit to have the provider type
for DME added to the home health provider numbers. The forms and instructions required to
obtain PA approval and codes to bill for the supplies are contained in Appendixes B and C.

HHAs often train recipients or their caregivers how to administer medications, or use certain
equipment/supplies, in the provider’s absence. DME covered 1V, or other home health supplies,
may be provided to the agency for use in the recipient’s home when administration is monitored
and home health services are provided.

When normal usage amounts are exceeded a request for approval must be submitted with
documentation of medical necessary to justify the larger quantity.

Certain supplies for wound care and dressing will be covered under DME but will be authorized
exclusively for the use of home health agencies when delivering a home health service.
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Supplies through the Durable Medical Equipment Program

When requesting approval of payment for supplies, providers must complete the PA-01 and
attach a copy of the doctor’s prescription or orders along with the home health POC and submit
these documents to the PAU.

The date on the prescription should be the same date as the PA-01 date of signature. When DME
requests are approved under home health, a PA number will be issued within 25 working days
from the date the PAU receives the prescription and PA request. A letter containing the PA
number, a listing of the approved supplies and the time-period for which approval is given will
be mailed to the provider and the recipient.

NOTE: Upon approval of DME PA requests, a PA number is issued within 25 working days.

If additional supplies are required for this period, the provider is required to submit a PA-01 for
reconsideration with a new prescription and documentation of medical necessity to the PAU. If
approved, these supplies will be added to the list of supplies covered by the existing prior
authorization number.

The PAU may authorize a 30-day increment of supplies by phone if a recipient is pending
discharge from a hospital or on an emergency basis. A request for additional supplies must be
submitted by fax, mail or e-PA.

Prior Authorization Decisions

Home health prior authorization decisions are issued within 10 days by letter to the provider,
recipient and support coordinator, if applicable. Approval letters contain a nine-digit PA
number. Denial letters include recipient appeal rights.
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