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SERVICE ACCESS AND AUTHORIZATION  
 
Once the assessment and any other documentation are reviewed to determine if the recipient meets 
nursing facility level of care and other program requirements, the Plan of Care (POC) will be 
developed based on the results. The POC includes the:  
 

• Type of supports needed; and 
 
• Amount of services needed. 

 
Provider Selection 
 
At the in-home assessment visit, the Long-Term Care (LTC) Access contractor provides a 
current list of enrolled Medicaid LT-PCS providers in the region. The recipient is instructed to 
contact providers in order to make their selection. This enables the recipient to have Freedom of 
Choice (FOC) for the provider who will administer services, if he/she is eligible for LT-PCS. It 
is the recipient’s responsibility to inform the LTC Access contractor of their decision. 
 
The contractor will send the selected provider the “Agreement to Provide Services” form.  
Providers will need to meet with the recipient to review the POC and discuss provision of the 
services. 
 
If the provider agrees to provide the services, the “Agreement to Provide Services” form must be 
signed and returned to the LTC Access contractor within 14 calendar days. If approved for 
services, an approval notice is mailed to the recipient along with a copy of the POC and the 
approved interRAI assessment.  (Refer to Appendix B for contractor information) 
 
If the chosen provider declines to serve an individual, the provider must provide to OAAS or its 
designee, written documentation that supports an inability to meet the individual’s needs, or 
documentation that all previous efforts to provide services and supports have failed and there is no 
option but to refuse services.  The individual will then be asked to choose another provider. 
 
Prior Authorization 
 
All services under LT-PCS must be prior authorized.  Prior authorization (PA) is the process to 
approve specific services for a Medicaid recipient by an enrolled Medicaid provider prior to service 
delivery and reimbursement.  The purpose of PA is to validate the service requested as medically 
necessary and that it meets criteria for reimbursement.  PA does not guarantee payment for the 
service as payment is contingent upon the passing of all edits contained within the claims payment 
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process, the recipient’s continued Medicaid eligibility, the provider’s continued Medicaid 
eligibility, and the ongoing medical necessity for the service. 
 
PA is performed by the Medicaid data contractor and is specific to a recipient, provider, service 
code, established quantity of units, and for specific dates of service. 
 
PA revolves around the POC document, which means that only the amount of services specified 
in the approved POC will be prior authorized.  A PA number is assigned, and approved units of 
service are released on a weekly basis to the provider.  The approved units of service must be used 
for the specified week.  Units of service approved for one week cannot be combined with units of 
service for another week.  For PA purposes, a week is defined as beginning midnight Sunday and 
ending at 11:59 pm the following Saturday. 
 
A PA number will be issued to providers for the service authorization period, unless the recipient 
changes providers.  
 
Services provided without a current PA are not eligible for reimbursement.  There will be no 
exceptions made for reimbursement of services performed without a current PA. 
 
The provider is responsible for the following activities: 
 

• Checking prior authorizations by accessing MEVS/REVS at the beginning of each 
month to verify that all prior authorizations for services match the approved 
services in the recipient’s POC.  Any mistakes must be immediately corrected; 

 
• Verifying that services were documented as specified in Section 30.8 – Record 

Keeping and are within the approved service limits as identified in the recipient’s 
POC prior to billing for the service; 

 
• Verifying that services were delivered according to the recipient’s approved POC 

prior to billing for the service; 
 

• Proper use of the Electronic Visit Verification (EVV) system;  
 

• Inputting the correct date(s) of service, authorization numbers, provider number, 
and recipient number in the billing system; 

 
• Billing only for the services that were delivered to the recipient and approved in the 

recipient’s POC; 
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• Reconciling all remittance advices issued by the Louisiana Department of Health 
(LDH) fiscal intermediary with each payment; and 

 
• Checking billing records to ensure that the appropriate payment was received. 

 
NOTE: Providers have one-year timely filing billing requirement under 
Medicaid regulations. See section 1.4, Timely Filing Guidelines in Chapter 
General Information and Administration of the Medicaid Services Manual 
at: http://www.lamedicaid.com/provweb1/Providermanuals/manuals/GIA/GI
A.pdf 

 
All requests for changes in services and/or service hours must be made by the recipient or his/her 
responsible representative.  A status change assessment will be performed for all requests where a 
change in the recipient’s level of functioning is reported and verified.   
 
Re-assessments will be conducted at least once every 18 months to determine ongoing 
qualification for services. 
 
Post Authorization 
 
LT-PCS requires post authorization before the provider is able to bill for services rendered.  Post 
authorization is verified through EVV.  
 
The data contractor checks the information reported against the prior authorized units of service. 
Once post authorization is granted, the provider may bill the LDH fiscal intermediary for the 
appropriate units of service. 
 
Changing Providers 
 
All requests for changes in providers require a new FOC by the recipient or his/her responsible 
representative. (Refer to 30.4-Recipient Rights and Responsibilities, Freedom of Choice of 
Providers, for details on “good cause” criteria and timelines.) 
 
OAAS, or its designee, will provide the recipient with the current FOC provider list for his/her 
region.  Once a new provider has been selected, OAAS or its designee will ensure the new provider 
is notified of the request.  Both the transferring provider and the receiving provider share 
responsibility for ensuring the exchange of medical and program information which includes: 
 

• Progress notes from the last six months, or if the recipient has received services 
from the provider for less than six months, all progress notes from date of 
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admission; 
 

• Current Individualized Service Plan, current assessments upon which the 
Individualized Service Plan is based (if applicable); 

 
• Documentation of the amount of authorized services remaining in the POC 

including direct service case record documentation; and 
 

• Documentation of exit interview. 
 
OAAS or its designee will facilitate the transfer of the above referenced information to the 
receiving provider and forward copies of the following to the new provider: 
 

• Most current POC; 
 

• Current assessments on which the POC is based; 
 

• Number of services used in the calendar year; and 
 
• All documents necessary for the new provider to begin providing services. 

 
NOTE: The new provider must bear the cost of copying, which cannot exceed the 
community’s competitive copying rate. 
 
Prior Authorization for New Providers 
 
OAAS or its designee will complete a POC revision that includes the start date for the new provider 
and the end date for the transferring provider.  A new PA will be issued to the new provider with 
an effective starting date as indicated on the POC revision.  The transferring provider’s PA number 
will expire on the end date as indicated on the POC revision. 
 
 




